דילוג לתוכן הראשי

אני עוזב את הארץ



האמת היא שאני לא באמת עוזב, אבל הנה חומר למחשבה: האם הייתם מפקידים פרויקט שלכם בידי אם הייתי אומר לכם שאני עוזב בעוד מספר שבועות?

הנה הסיפור הכי נפוץ שאני שומע מלקוחות פוטנציאלים שלי שמתקשרים אלי בפעם הראשונה:

"יש לי פרויקט כמעט גמור\בשלבי סיום\נותרו בו רק כמה תיקונים. משהו כמו 5 שעות עבודה. המתכנת שעבד על זה לא זמין כרגע וחייבים לגמור את זה בשבוע הקרוב."

אני לא זוכר כמה וריאציות כבר שמעתי על הנושא הזה, אבל מספיק בשביל לזהות כבר בתחילת השיחה שזה מגיע לשם.

פעם הייתי לוקח פרויקטים כאלה, היום כבר לא. הסיבה היא שמישהו אחר כבר עשה שם עבודת תכנות. הוא חשב על זה ועשה מה שצריך כדי שזה יעבוד. עכשיו, אם אני רוצה להמשיך בזה, אני צריך להיכנס לנעליו, לנסות לפענח איך הוא חשב ולמה הוא התכוון ולהמשיך לחשוב כמוהו כדי להמשיך בפיתוח. כל תהליך הלמידה הזה צורך זמן יקר וזה עוד לפני שהתחלתי בכלל לתכנת. אולי בשבילו זה היה לוקח עוד כמה שעות, אבל לי זה עלול לקחת כמה ימים. במיוחד אם הקוד אינו מאורגן טוב ולא כולל הערות הסבר. אז זה גם עלול להיות בלתי אפשרי – תלוי כמובן במורכבות הפרויקט.

בנוסף לזה, קשה שלא להתייחס לעוד גורם לא ידוע והוא: למה המתכנת הקודם עזב את העבודה? האם הוא החליט לנטוש אותה בגלל שהסתבך ולא ידע מה לעשות? אם כך, בטח מה שעשה עד כה בנוי לא נכון ולא כדאי לי להמשיך משם. ואולי הוא החליט לעזוב כי הלקוח לא התייחס אליו יפה, או לא שילם כפי שהתחייב? אז בטח שלא כדאי לי להתחבר לאותו לקוח...

למה אני מספר את כל זה?

כדי להדגיש את הנקודה החשובה שלאף לקוח לא כדאי להגיע למצב הזה שבו הוא מנסה להשיג ספק חלופי לפרויקט שכבר התחיל והופסק מסיבה כלשהי. זה מצב לא נעים ואם אפשר רצוי מאד להימנע מזה!

נכון, אי אפשר לדעת מראש איך תהיה העבודה עם ספק שלא מכירים, אבל אפשר לדעתי לעשות צעד קדימה לעבר בחירת ספק מוצלח אם מוכנים להשקיע קצת בתהליך. אני חושב שאם מתכוננים מראש ועושים קצת מחקר על הספק, אפשר להסיק מסקנות חשובות ולסנן מיד די הרבה ספקים שלא עומדים בקריטריונים. אני מסביר על זה בסרטונים: "איך לבחור מתכנת פלאש" ו-" איך למצוא פלאשיסט ב-3 דרכים קלות".

בשלב הבא, לאחר שמצאנו מישהו, או כמה אנשים, הייתי ממליץ לשאול מספר שאלות, בנוסף לשאלות הטכניות והטכנולוגיות המתבקשות. אני חושב שיש לבחון את הרצינות של הספק מהיבט נוסף.

שאלה אחת מאד חשובה לשאול והיא עשויה להכריע לגבי המשך היחסים בין הלקוח לספק: "מהן התכניות שלך לשנתיים שלוש הקרובות?" הייתי גם מוסיף לזה: "האם אפשר לראות עבודות שלך מלפני שנתיים?" זאת על מנת להבין האם מדובר בעיסוק זמני "מהצד", אולי השלמת הכנסה, או נסיון לחסוך כסף ולצאת לטיול במזרח... לפעמים גילו של הספק ירמז לכם משהו בנושא הזה.

עוד הייתי מציע להיפגש איתו ולדבר על הדברים. מנסיון - יש ספקים שימנעו מלהגיע אפילו לפגישה. זה צריך להדליק נורה אדומה לדעתי.

תבררו איפה הספק עובד, האם יש לו שותפים, האם הוא עושה את העבודה בפועל, או שיש לו עובדים ועוד שאלות שיתנו לכם כמה שיותר חומר רקע.

תזכרו, מה שאתם כלקוח מחפשים זה להגיע למסקנה שהבנאדם אכן נמצא כאן על מנת להישאר. ולא רק להישאר בארץ, אלא להישאר איתכם ועם הפרויקט שלכם גם לאחר שהסתיים הפיתוח שלו.

הוא לא עושה עבודה חד פעמית ואח"כ נוטש אתכם עם הבאגים, הוא לא "מתגלח על הזקן שלכם" ועלול להיתקע ללא יכולת לסיים את הפרויקט. הוא צריך להיות מסוגל לתת לכם אחריות כלשהי על העבודה ורצוי גם לתת לכם הפניות לממליצים שעברו איתו דרך עם פרויקט מורכב לפחות כמו שלכם.


מקווה שזה נתן לכם חומר למחשבה וגם קצת כלים.
ניפגש בפוסט הבא!

תגובות

  1. אסף, אחלה פוסט. נגעת בנקודה כאובה. המון לקוחות וגם ספקים מתפתים להתיחס רק לפרמטר של המחיר ולא מתיחסים למימדים אחרים. בד"כ הם נופלים.
    עמוס

    השבמחק

הוסף רשומת תגובה

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

איך לבנות משחק HTML5 ב-Phaser עם Typescript - חלק 2

קבלו את החלק השני בסדרה - איך בונים משחק HTML5 ב-Phaser עם Typescript. בחלק הראשון בניתי את ה-HTML וה-CSS והורדתי את קבצי פייזר. הפעם אני בונה את ה-class הראשי של המשחק ומאתחל אותו. תהנו! לחץ כאן על מנת להוריד את קוד המקור הסופי הלינק להדרכה החינמית:  http://www.codactive.com

כלים לפיתוח משחקים בלי ידע בתכנות

מאחר ויש לי די הרבה נסיון בהדרכת תכנות למתחילים (ובפרט בתחום פיתוח משחקים) אני מתעניין כל הזמן בכלים טובים עם ערך מוסף גם לפיתוח משחקים מהיר וגם ללמידה של תכנות על הדרך. לאחרונה החלטתי לפתוח קורס\חוג מקומי לנוער שילמד פיתוח משחקים לחסרי נסיון, או בעלי נסיון בסיסי בתכנות וזה הוביל אותי לבדוק באופן יותר מעמיק אילו כלים קיימים כרגע שעשויים לתמוך בקורס כזה. אחד הקריטריונים החשובים לדעתי בבחינת כלים כאלה היא עד כמה אפשרי ונוח ליצור באמצעותם משחקי HTML5 שאפשר בקלות לפרסם באתר עצמאי, או באתרי מפיצים, כי לשם אני מאמין שהתעשיה הולכת. לכן, קודם כל הלכתי וחיפשתי רשימת השוואה למנועי משחק שמאפשרים ליצור משחקי HTML5 והגעתי לרשימה הזאת. אפשר לראות כאן גם frameworks כמו Phaser, שמאפשרות בניית משחק ע"י תכנות בלבד וגם כלים כמו Construct 2 שלא מצריכות ידע בתכנות בכלל ונותנות ממשק גרפי עם אפשרויות בחירה והזנת פרמטרים מסוגים שונים על מנת להגיע לאותן תוצאות. מנסיוני יש 2 אסכולות של מפתחים: 1. כאלה שבאו מרקע של תכנות פרופר (מדעי המחשב) - מעדיפים לתכנת הכל באמצעות עורכי קוד למיניהם...

קונסטרקט 3 - הכלי הכי אפקטיבי שאני מכיר לפיתוח משחקים קטנים-בינוניים

את הפוסט הקודם (על Stencyl) כתבתי לפני כמעט שנה ומאז עברתי לעבוד עם Construct 3 שפתר לי 2 בעיות משמעותיות: רספונסיביות וזמן להגיע לתוצאה. בנוסף, יש לקונסטרקט המון מדריכים באינטרנט, קהילת משתמשים גדולה ופעילה ועדכונים שוטפים בתדירות מרשימה. מהר מאד התחלתי לפתח משחקים בקונסטרקט וזה פשוט כיף גדול להבין שבמקום להשקיע כמה שבועות בכתיבת קוד אפשר להגיע לאותה תוצאה בכמה ימים בלי לכתוב שום קוד ורק להתרכז ביצירה עצמה. האמת היא שכל כך התלהבתי מהפשטות שבתוכנה, שהחלטתי לפתוח קורס לפיתוח משחקים בקונסטרקט והיום אני מעביר הדרכות פיזית ב-2 כיתות לתלמידים שהצטרפו לקורס שמתקיים בגדרה. במקביל אני ממשיך לפתח משחקים בקונסטרקט בשעות הפנאי ונהנה מכל רגע. בשלב הבא אני מתכנן לפתוח קורס אינטרנטי בקונסטרקט, כך שכל אחד שרוצה יוכל לפתח משחקים, אבל בינתיים עד שזה יקרה, אני רוצה לפרסם הדרכות קצרות מדי פעם שיתנו לכם טעימה מתוך החוויה של פיתוח בקונסטרקט. בהדרכה  הזאת אציג בקצרה את התוכנה - איך מגיעים אליה ומתחילים לעבוד איתה. בהדרכות הבאות אציג דוגמאות קצרות של עבודה עם התוכנה כחלק מתהליך בניית משחק...