האם ניתן לבנות אתר אינטראקטיבי עתיר פלאש ושיקודם טוב במנועי חיפוש?
זאת דילמה שאנו נתקלים בה הרבה בעבודה מול לקוחות אשר שומעים את המושג "קידום אתרים" בכל פינה. מקדמי אתרים מייעצים בדרך כלל שלא להשתמש בפלאש כי הוא "סגור", "נעול" וכל מיני מילים מפחידות, אך אני חושב שיש לקחת את הדברים בפרופורציה המתאימה.
זאת דילמה שאנו נתקלים בה הרבה בעבודה מול לקוחות אשר שומעים את המושג "קידום אתרים" בכל פינה. מקדמי אתרים מייעצים בדרך כלל שלא להשתמש בפלאש כי הוא "סגור", "נעול" וכל מיני מילים מפחידות, אך אני חושב שיש לקחת את הדברים בפרופורציה המתאימה.
לפני הכל כדאי להבין מהו היתרון של אתרי HTML רגילים על פני אתרי פלאש בהקשר של קידום במנועי חיפוש:
קידום טבעי של אתר במנועי חיפוש נעשה ע"י תוכנות-רובוט, אשר סורקות אתרים ברחבי האינטרנט ומדרגות אותם על פי קריטריונים שונים, המשתנים בהתאם למנוע החיפוש.
לא ניכנס כאן לכל הקריטריונים ולא נעמיק בנושא הקידום יותר מדי, אלא רק בגדול, כדי להבין מספר דברים בסיסיים.
אחד מהקריטריונים החשובים הוא כמות ואיכות הקישורים הפנימיים והחיצוניים שבאתר. כל אתר HTML-י סטנדרטי מורכב ממספר עמודים המקושרים ביניהם באמצעות תפריט ניווט כלשהו. קישורים אלה נקראים קישורים פנימיים, כי הם מקשרים בין עמודים בתוך האתר. למשל, עמוד הבית עשוי להכיל קישור לעמוד "צור קשר" ולעמודים נוספים. גם עמוד "צור קשר" עשוי להכיל קישורים לעמוד הבית ולעמודים נוספים וכך ניתן לבנות "מפת אתר" המכילה את כל עמודי האתר והקשרים ביניהם.
לעומת זאת, באתר המבוסס פלאש יש לרוב עמוד HTML אחד בלבד, המכיל אובייקט פלאש שבתוכו התוכן של האתר. מאחר ואין מספר עמודים, אין גם קישורים פנימיים בכלל. אמנם בתוך הפלאש עשוי להיות אתר שלם עם המון עמודים ותפריט ניווט, אך בפועל כל מה שנראה נמצא בתוך אובייקט פלאש שיושב בתוך עמוד HTML אחד. תוכנות הרובוט של מנועי החיפוש לא יודעות בינתיים להתייחס לעמודי\קישורי פלאש, אלא רק לעמודי\קישורי HTML ולכן הדירוג שיקבל אתר פלאשי בעל עמוד HTML אחד עלול להיות נמוך בקריטריון הקישורים הפנימיים מאתר HTML-י בעל 50 עמודים המקושרים ביניהם (יש לציין כי ישנם לא מעט קריטריונים אחרים שמשפיעים הרבה יותר על קידום האתר במנועי חיפוש ואינם מגבילים אותנו כלל באתרים מבוססי פלאש).
אבל, למי שמעוניין בחוויית גלישה מיוחדת ומעניינת, אשר תעזור לתוכן שלו לבלוט מעל השאר, אין צורך להיבהל מהכתוב למעלה. וזאת מ-3 סיבות:
1. הגורמים המשפיעים ביותר על קידום אתרים במנועי חיפוש קשורים דווקא לקישורים חיצוניים המפנים לאתר וזה לא חשוב אם האתר בנוי בפלאש, או לא.
2. ישנם פתרונות הנותנים שיפור משמעותי לקידום אתרים מבוססי פלאש. רובם קשורים בשילוב כלשהו בין פלאש ו-HTML על מנת ליהנות מיתרונות חוויית הגלישה יחד עם יתרונות הקידום במנועי חיפוש.1. הגורמים המשפיעים ביותר על קידום אתרים במנועי חיפוש קשורים דווקא לקישורים חיצוניים המפנים לאתר וזה לא חשוב אם האתר בנוי בפלאש, או לא.
לדוגמא: בניית אתר עם מספר עמודי HTML שבכל אחד מהם אובייקט פלאש שמהווה עמוד באתר. העמודים מקושרים ביניהם גם מתוך הפלאש וגם מתפריט HTML-י קטן הנמצא בתחתית האתר.
דוגמא נוספת: קיים כלי קוד-פתוח שנקרא swfaddress, המשמש מפתחים ליצירת קישורי עומק "deep linking" באפליקציות פלאש וכך לכל עמוד באתר הפלאשי ישנה כתובת URL ייחודית.
ישנן דוגמאות נוספות הכוללות תכנים שניתן להטמיע בתוך עמוד ה-HTML, אך לא ניכנס אליהן כרגע על מנת לא להלאות אתכם.
3. לא לכל אחד חשוב להיות מקודם לעמוד הראשון בגוגל. ישנם לקוחות המציינים בפירוש כי נושא הקידום לא מעניין אותם, מכיוון שהם לא מסתמכים על גולשים שיגיעו אל האתר באמצעות מנועי חיפוש.
אחרים אולי מתעניינים בנושא, אך חשובה להם יותר חוויית הגלישה והתוכן האינטראקטיבי המוצג בדרך שאינה ניתנת להשגה באתרי HTML.
ולמי שחשוב גם זה וגם זה יש אפשרות ליצור אתר HTML-י בעל אלמנטים פלאשיים בחלק מהעמודים (כמו למשל גלריית תמונות פלאשית בתוך עמוד מוצרים).
אני מקווה שהצלחתי להבהיר שאין כאן שחור ולבן ואין צורך להיבהל ולברוח מפלאש בגלל נושא הקידום.
אני ממליץ בשורה התחתונה לחשוב מראש מה יהיה התוכן של הפרויקט ואיך הוא יהיה מוצג על מנת להביא את הפרויקט להצלחה. רק אחר כך יש לבחון את הטכנולוגיות והכלים שיעזרו להציג את התוכן באופן אופטימלי.
התייעצו עם מומחים בתחום, וודאו כי שיקוליהם של אותם מומחים אינם מוטים לכאן או לכאן (למשל, האם אותו "מומחה" קנה מערכת ניהול תוכן שאיתה הוא יכול לבצע רק סוג מסויים של עבודות ולכן מנסה לשכנע אתכם להימנע מאפשרויות אחרות?)
ושיהיה בהצלחה!
תגובות
הוסף רשומת תגובה