דילוג לתוכן הראשי

פלאש וקידום אתרים

האם ניתן לבנות אתר אינטראקטיבי עתיר פלאש ושיקודם טוב במנועי חיפוש?

זאת דילמה שאנו נתקלים בה הרבה בעבודה מול לקוחות אשר שומעים את המושג "קידום אתרים" בכל פינה. מקדמי אתרים מייעצים בדרך כלל שלא להשתמש בפלאש כי הוא "סגור", "נעול" וכל מיני מילים מפחידות, אך אני חושב שיש לקחת את הדברים בפרופורציה המתאימה.

לפני הכל כדאי להבין מהו היתרון של אתרי HTML רגילים על פני אתרי פלאש בהקשר של קידום במנועי חיפוש:

קידום טבעי של אתר במנועי חיפוש נעשה ע"י תוכנות-רובוט, אשר סורקות אתרים ברחבי האינטרנט ומדרגות אותם על פי קריטריונים שונים, המשתנים בהתאם למנוע החיפוש.
לא ניכנס כאן לכל הקריטריונים ולא נעמיק בנושא הקידום יותר מדי, אלא רק בגדול, כדי להבין מספר דברים בסיסיים.
אחד מהקריטריונים החשובים הוא כמות ואיכות הקישורים הפנימיים והחיצוניים שבאתר. כל אתר HTML-י סטנדרטי מורכב ממספר עמודים המקושרים ביניהם באמצעות תפריט ניווט כלשהו. קישורים אלה נקראים קישורים פנימיים, כי הם מקשרים בין עמודים בתוך האתר. למשל, עמוד הבית עשוי להכיל קישור לעמוד "צור קשר" ולעמודים נוספים. גם עמוד "צור קשר" עשוי להכיל קישורים לעמוד הבית ולעמודים נוספים וכך ניתן לבנות "מפת אתר" המכילה את כל עמודי האתר והקשרים ביניהם.

לעומת זאת, באתר המבוסס פלאש יש לרוב עמוד HTML אחד בלבד, המכיל אובייקט פלאש שבתוכו התוכן של האתר. מאחר ואין מספר עמודים, אין גם קישורים פנימיים בכלל. אמנם בתוך הפלאש עשוי להיות אתר שלם עם המון עמודים ותפריט ניווט, אך בפועל כל מה שנראה נמצא בתוך אובייקט פלאש שיושב בתוך עמוד HTML אחד. תוכנות הרובוט של מנועי החיפוש לא יודעות בינתיים להתייחס לעמודי\קישורי פלאש, אלא רק לעמודי\קישורי HTML ולכן הדירוג שיקבל אתר פלאשי בעל עמוד HTML אחד עלול להיות נמוך בקריטריון הקישורים הפנימיים מאתר HTML-י בעל 50 עמודים המקושרים ביניהם (יש לציין כי ישנם לא מעט קריטריונים אחרים שמשפיעים הרבה יותר על קידום האתר במנועי חיפוש ואינם מגבילים אותנו כלל באתרים מבוססי פלאש).

אבל, למי שמעוניין בחוויית גלישה מיוחדת ומעניינת, אשר תעזור לתוכן שלו לבלוט מעל השאר, אין צורך להיבהל מהכתוב למעלה. וזאת מ-3 סיבות:

1. הגורמים המשפיעים ביותר על קידום אתרים במנועי חיפוש קשורים דווקא לקישורים חיצוניים המפנים לאתר וזה לא חשוב אם האתר בנוי בפלאש, או לא.

2. ישנם פתרונות הנותנים שיפור משמעותי לקידום אתרים מבוססי פלאש. רובם קשורים בשילוב כלשהו בין פלאש ו-HTML על מנת ליהנות מיתרונות חוויית הגלישה יחד עם יתרונות הקידום במנועי חיפוש.
לדוגמא: בניית אתר עם מספר עמודי HTML שבכל אחד מהם אובייקט פלאש שמהווה עמוד באתר. העמודים מקושרים ביניהם גם מתוך הפלאש וגם מתפריט HTML-י קטן הנמצא בתחתית האתר.
דוגמא נוספת: קיים כלי קוד-פתוח שנקרא swfaddress, המשמש מפתחים ליצירת קישורי עומק "deep linking" באפליקציות פלאש וכך לכל עמוד באתר הפלאשי ישנה כתובת URL ייחודית.
ישנן דוגמאות נוספות הכוללות תכנים שניתן להטמיע בתוך עמוד ה-HTML, אך לא ניכנס אליהן כרגע על מנת לא להלאות אתכם.

3. לא לכל אחד חשוב להיות מקודם לעמוד הראשון בגוגל. ישנם לקוחות המציינים בפירוש כי נושא הקידום לא מעניין אותם, מכיוון שהם לא מסתמכים על גולשים שיגיעו אל האתר באמצעות מנועי חיפוש.
אחרים אולי מתעניינים בנושא, אך חשובה להם יותר חוויית הגלישה והתוכן האינטראקטיבי המוצג בדרך שאינה ניתנת להשגה באתרי HTML.
ולמי שחשוב גם זה וגם זה יש אפשרות ליצור אתר HTML-י בעל אלמנטים פלאשיים בחלק מהעמודים (כמו למשל גלריית תמונות פלאשית בתוך עמוד מוצרים).

אני מקווה שהצלחתי להבהיר שאין כאן שחור ולבן ואין צורך להיבהל ולברוח מפלאש בגלל נושא הקידום.
אני ממליץ בשורה התחתונה לחשוב מראש מה יהיה התוכן של הפרויקט ואיך הוא יהיה מוצג על מנת להביא את הפרויקט להצלחה. רק אחר כך יש לבחון את הטכנולוגיות והכלים שיעזרו להציג את התוכן באופן אופטימלי.
התייעצו עם מומחים בתחום, וודאו כי שיקוליהם של אותם מומחים אינם מוטים לכאן או לכאן (למשל, האם אותו "מומחה" קנה מערכת ניהול תוכן שאיתה הוא יכול לבצע רק סוג מסויים של עבודות ולכן מנסה לשכנע אתכם להימנע מאפשרויות אחרות?)

ושיהיה בהצלחה!

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

איך לבנות משחק HTML5 ב-Phaser עם Typescript - חלק 2

קבלו את החלק השני בסדרה - איך בונים משחק HTML5 ב-Phaser עם Typescript. בחלק הראשון בניתי את ה-HTML וה-CSS והורדתי את קבצי פייזר. הפעם אני בונה את ה-class הראשי של המשחק ומאתחל אותו. תהנו! לחץ כאן על מנת להוריד את קוד המקור הסופי הלינק להדרכה החינמית:  http://www.codactive.com

כלים לפיתוח משחקים בלי ידע בתכנות

מאחר ויש לי די הרבה נסיון בהדרכת תכנות למתחילים (ובפרט בתחום פיתוח משחקים) אני מתעניין כל הזמן בכלים טובים עם ערך מוסף גם לפיתוח משחקים מהיר וגם ללמידה של תכנות על הדרך. לאחרונה החלטתי לפתוח קורס\חוג מקומי לנוער שילמד פיתוח משחקים לחסרי נסיון, או בעלי נסיון בסיסי בתכנות וזה הוביל אותי לבדוק באופן יותר מעמיק אילו כלים קיימים כרגע שעשויים לתמוך בקורס כזה. אחד הקריטריונים החשובים לדעתי בבחינת כלים כאלה היא עד כמה אפשרי ונוח ליצור באמצעותם משחקי HTML5 שאפשר בקלות לפרסם באתר עצמאי, או באתרי מפיצים, כי לשם אני מאמין שהתעשיה הולכת. לכן, קודם כל הלכתי וחיפשתי רשימת השוואה למנועי משחק שמאפשרים ליצור משחקי HTML5 והגעתי לרשימה הזאת. אפשר לראות כאן גם frameworks כמו Phaser, שמאפשרות בניית משחק ע"י תכנות בלבד וגם כלים כמו Construct 2 שלא מצריכות ידע בתכנות בכלל ונותנות ממשק גרפי עם אפשרויות בחירה והזנת פרמטרים מסוגים שונים על מנת להגיע לאותן תוצאות. מנסיוני יש 2 אסכולות של מפתחים: 1. כאלה שבאו מרקע של תכנות פרופר (מדעי המחשב) - מעדיפים לתכנת הכל באמצעות עורכי קוד למיניהם...

קונסטרקט 3 - הכלי הכי אפקטיבי שאני מכיר לפיתוח משחקים קטנים-בינוניים

את הפוסט הקודם (על Stencyl) כתבתי לפני כמעט שנה ומאז עברתי לעבוד עם Construct 3 שפתר לי 2 בעיות משמעותיות: רספונסיביות וזמן להגיע לתוצאה. בנוסף, יש לקונסטרקט המון מדריכים באינטרנט, קהילת משתמשים גדולה ופעילה ועדכונים שוטפים בתדירות מרשימה. מהר מאד התחלתי לפתח משחקים בקונסטרקט וזה פשוט כיף גדול להבין שבמקום להשקיע כמה שבועות בכתיבת קוד אפשר להגיע לאותה תוצאה בכמה ימים בלי לכתוב שום קוד ורק להתרכז ביצירה עצמה. האמת היא שכל כך התלהבתי מהפשטות שבתוכנה, שהחלטתי לפתוח קורס לפיתוח משחקים בקונסטרקט והיום אני מעביר הדרכות פיזית ב-2 כיתות לתלמידים שהצטרפו לקורס שמתקיים בגדרה. במקביל אני ממשיך לפתח משחקים בקונסטרקט בשעות הפנאי ונהנה מכל רגע. בשלב הבא אני מתכנן לפתוח קורס אינטרנטי בקונסטרקט, כך שכל אחד שרוצה יוכל לפתח משחקים, אבל בינתיים עד שזה יקרה, אני רוצה לפרסם הדרכות קצרות מדי פעם שיתנו לכם טעימה מתוך החוויה של פיתוח בקונסטרקט. בהדרכה  הזאת אציג בקצרה את התוכנה - איך מגיעים אליה ומתחילים לעבוד איתה. בהדרכות הבאות אציג דוגמאות קצרות של עבודה עם התוכנה כחלק מתהליך בניית משחק...